ROG - RØDOVRE OG OMEGNS GYMNASTIKFORENING

Indledning
Af formand, Thomas Bak

Den 24. oktober 2024 fejrede Rødovre og Omegns Gymnastikforening (ROG) sit 100 års jubilæum som Rødovres hidtil ældste nulevende forening og som den største forening i kommunen med knap 2000 medlemmer. 

ROG er fortsat en spillevende forening og består af mere end 65 hold, som tilbyder medlemmerne forskellige genrer af gymnastik på tværs af alle aldersgrupper. De helt små medlemmer begynder deres gymnastikkarriere sammen med mor eller far på et af ROG’s mange forældre/barn-hold, hvor de lærer foreningskulturen at kende og fra en tidlig alder oplever værdien af bevægelse og gode aktive fællesskaber. Næste skridt er et af de mange børnehold med fokus på samvær, bevægelse, spring, dans og rytme. For de børn og unge, som elsker konkurrenceelementet, konkurrerer ROG blandt de bedste gymnaster i Danmark og i Norden i afdelingerne ”TeamGym” og ”Rytmisk Sportsgymnastik”. I ROG’s ”Performance” afdeling lærer gymnasterne at stå foran et publikum gennem opvisninger ved forskellige events. De voksne medlemmer holder både den sociale og kropslige form ved lige gennem deltagelse på hold som ”Effektiv træning”, ”Herrehårdt”, ”Rytme for Oldgirls” eller ”Herremotion”.

Mere end 100 instruktører, 4 fuldtidsansatte og ROG’s bestyrelse samarbejder om at udvikle foreningen og de mange tilbud til medlemmerne. Foreningen arbejder målrettet med at give så mange borgere som muligt adgang til foreningslivet. Vi passer godt på hinanden i det aktive fællesskab, som vi i daglig tale kalder vores ”ROG familie”. 

De følgende afsnit er en kort fortælling om ROG’s lange historie. Den historiske fortælling er skrevet af to ROG ildsjæle gennem mange år, Else og Kurt Trangbæk, som i forbindelse med ROG’s 100 års jubilæum har skrevet bogen ”Forening i forstad. ROG, gymnastik i Rødovre gennem 100 år”. 

Du kan læse mere om bogen og forfatterne på ROG’s hjemmeside, hvor du også kan købe bogen:

Bogen kan købes HER

Der skal lyde en stor tak til alle de medlemmer, forældre, frivillige, instruktører, fastansatte og bestyrelsesmedlemmer, som gennem tiden har støttet op om ROG og bidraget til foreningens udvikling gennem nu mere end 100 år.

God læselyst!

På vegne af bestyrelsen

Thomas Bak
Formand i ROG


ROG Gennem mere end 100 år
Af Else og Kurt Trangbæk

Det følgende er en kort fortælling om foreningens lange historie med fokus på nogle af ROG’s centrale betydninger. Der er ikke i denne korte fortælling plads til at folde de mange gymnastiske og sociale aktiviteter ud, som også altid har været en vigtig del af ROG. 

I bogen ”Forening i forstad”, som udkom i forbindelse med ROG’s 100 års jubilæum i otober 2024 stiller forfatterne spørgsmålet, hvordan det har kunnet lade sig gøre stadig at være spillevende efter 100 år.  Men sådan er det i Rødovre og Omegns Gymnastikforening. Siden stiftelsen har foreningen været under konstant forandring. Og netop evnen til at aflæse tiden og i dialog med medlemmerne og lokalsamfundet at forandre sig uden at miste sin identitet, har været et gennemgående træk. Der har været sten på vejen, ja ind imellem kriser, men de er alle blevet overvundet. Som gennemgående tendens er medlemstallet vokset og vokset, så ROG i dag har over 1900 medlemmer og dermed er Rødovres største forening. 

Med titlen ”Forening i forstad” har forfatterne villet vise betydningen af den vigtige relation mellem foreningen og kommunen. Ved ROG`s 85-års jubilæum holdt den tidligere formand, Hans Tvedskov, en tale. Han sagde blandt andet: 

”Der er nogle, som mener, at ROG har brug for Rødovre Kommune, det er sgu` da omvendt, - det er Rødovre Kommune, der har brug for Rødovre og Omegns Gymnastikforening.” 

Dette – lidt skarpt optrukne udsagn - vakte selvsagt morskab hos de tilstedeværende, jubilæumsstemte gæster. Men sandheden er, at foreningerne på den ene side og kommunerne på den anden side lever i et gensidigt symbiotisk forhold, som begge parter anerkender betydningen af. Det er i kommunerne, at borgerne møder velfærdssamfundet i det daglige liv. 

Når idrætsforeninger har runde fødselsdage, er det almindeligt at udgive et jubilæumsskrift, hvor billedsiden har høj prioritet. Da 100 år imidlertid er temmelig markant, har forfatterne valgt at grave et spadestik dybere og skrive en bog, hvor billeder selvfølgelig har en plads, men hvor teksten får større vægt.  Det er der flere grunde til. Gennem teksten fastholdes erindringen og de erfaringer, som medvirker til, at nye generationer ikke skal starte forfra. Jo bedre vores historiske forståelse er, jo bedre vil vi være i stand til at beskytte det, vi sætter pris på.

Rødovre blev i 1901 en selvstændig landkommune, hvor der boede 716 sjæle. Da ROG blev stiftet i 1924 var Rødovre vokset til 2.825 indbyggere. Foreningen blev stiftet på Rødovre Skole og initiativtager var især mælkemanden Majus Andersen, som havde været på Ollerup Gymnastikhøjskole. Der kom hurtigt gang i foreningen, og allerede 3. maj 1925 var der indvielse af foreningens fane og gymnastikopvisning i Damhuskroens have. 

Foreningens største kriser har haft deres baggrund i, at det har været vanskeligt at finde egnede personer, som var villige til at påtage sig formandshvervet. Det er en ansvarsfuld post, som samtidig er tidskrævende. Begge dele kan virke tyngende i forhold til en civil karriere. På nærmest mirakuløs vis er det med undtagelser lykkedes at besætte formandsposten. Typisk har formændene været tidligere eller nuværende aktive eller trænere, eller forældre til børn i foreningen. 

Adgang til egnede lokaler i tilstrækkeligt omfang har igennem hele historien været et afgørende problem. Gymnastik er nemlig ikke bare gymnastik. Gymnastik er en mangfoldighed af bevægelsesformer med mange forskellige krav til faciliteter og redskaber. Motionshold med spring på rullemåtte og enkle fritstående øvelser, eventuelt med musikledsagelse, kan i visse tilfælde foregå i en standardgymnastiksal på 10x20 meter. Men Rytmisk Sports-Gymnastik med høje kast med bolde og idrætsgymnastik med 12x12 meter gulvareal, krav om 25 meter tilløb til spring på hest og lange tilløb til TeamGym kan ikke udfoldes i disse rammer. Men almindelige spring-hold og performancehold har også krav på og forventninger til de mange nye faciliteter. Så kampen om faciliteterne fortsætter. 

Foreningsdemokratiet er blevet taget alvorligt. Allerede tidligt – i hvert fald i 1930`erne, og inden der var noget som hed ligestillingslov - fremgik det af vedtægterne, at der skulle være en ligelig repræsentation af mænd og kvinder i bestyrelsen. I slutningen af 1960`erne fik stemmeretten et tryk nedad, så medlemmer, der var fyldt 14 år, fik stemmeret. Det har desuden tidligt været karakteristisk med flad ledelsesstruktur, stor delegation af ansvar og gennemsigtighed i beslutningsprocesser. Kun på ét punkt har ROG været mod den såkaldte udvikling. Det var i 1982, hvor kommunalbestyrelsen ville spare på tilskud til foreningerne ved til gengæld at indføre reklamer på idrætsanlæggene, som skulle kompensere foreningerne for det tabte. ROG var imod – men det blev ikke en vindersag. I dag diskuteres den slags stort set ikke. 

Medbestemmelse og aktive repræsentanter i idrættens styrende organer var på vej i 1970`erne. Det foregik i Dansk Gymnastik Forbund ikke uden kamp, og ROG`s 1. divisionshold i mandlig idrætsgymnastik blev sendt i karantæne efter et stævne, som havde sin baggrund i brudte løfter om medbestemmelse. Hele vejen var der fuld opbakning af bestyrelsen og i øvrigt de fleste toneangivende 1. divisionsforeninger samt de store landsdækkende aviser. Tiden har vist, at demokratiudviklingen var kommet for at blive. 

ROG har gennem hele sin eksistens truffet klare valg og i vores optik også rigtige valg på afgørende tidspunkter. Det gælder blandt andet den nyere velfærdshistorie i Rødovre Kommune. Med sundhedsloven af 2005 fik kommunerne større ansvar for det forebyggende sundhedsområde og de dermed følgende økonomiske forpligtelser. Det er dokumenteret, at inaktivitet er den næststørste risiko for danskernes sundhed og pilen peger på at inddrage idrætsforeningerne. I foreningerne er hele den organisatoriske ramme på plads, og her er de frivillige, som kan bidrage til opgaven. ROG er gået fuldtonet ind i samarbejdsprojekter med kommunen. 



Følg med

Instagram